带你走入这座花园

浏览数:73



什么样的房子会唱歌,会跳舞,会带给小朋友们欢乐?

阳光洒下跳动的色彩,

植物吟唱盎然的绿意,

素白的墙面带来无限的创意,

错落的结构组成奇妙的几何空间,

小巧而精致,

灵动而慧黠,

宁静而优美,

这就是中山幼儿园。


WHAT kind of house can sing, dance, and bring happiness to children?

the sunshine sprinkles colors

the plants sing the green.

the plain walls bring infinite creativity.

the scattered structures make up a fantastic geometric space.

small and delicate,

smart and crafty,

quiet and gorgeous,

THIS is Zhongshan Kindergarten.



2015年上海联创建筑设计公司(UDG)的著名设计师元秀万先生用独特的理念与视角将百年的老建筑改扩建成这座具有优美气质的幼儿园,而该设计也获得了美国建筑大师奖。


这里原是上海法租界42号,对面是宋庆龄和孙中山的旧居,西面和北面是美国领事馆和法国领事馆。将城市划分的设计概念为这座建筑带来了与众不同的魅力,周边建筑群与零散的自然被分开,重新组合;错落的白色墙带模糊了层次,产生了横向的张力,让周围的“自然”有了凝聚力,将园外的景色引入园内宛若置身森林中,白色给了孩子更多想象空间;园中百年广玉兰与伟大先行者中山先生的精神含蓄的结合,表现在入口的外墙机理和二层‘树’窗上;室内各个空间围绕天窗光线射进来的中心楼梯展开,而天窗也提供了良好的采光与通风。这个几乎塌陷的建筑获得了新生,也为千篇一律的中国幼教建筑带来了一股清风。


In 2015, YUAN XIUWAN, the famous designer of UDG designed and reconstructed this centennial architecture with his unique philosophy and eventually a beautiful kindergarten was built. The design also won the American Archtecuture Prize.


It was No. 42 French Concession in the past, opposite the old residence of Soong Ching Ling and Sun Yat-sen, and the US Consulate and French Consul General were in the west and north. The design concept is to divide the city, that is separating the surrounding buildings from the scattered natural environment, and reorganizing them. The interlaced irregular white walls have obscured the floors of the architecture, thus creating a lateral tension to integrate the surrounding natural environment with the building. The horizontally extending wall belt successfully introduce in the scenery outside the garden with sense of being in the forest. The white provides children with much imaginary space. The spirit of Sun Yat-sen, the great pioneer and the 100-years southern magnolia in the garden are reflected at the exterior wall texture at entrance and a tree-typed window at the second floor to show integration of building with nature by eastern style. The spaces in the building are built around the central stairs with the light through skylight, ensuring that all spaces have good direct lighting and ventilation. The architecture rebuilt from the almost collapsed old building provides a new design philosophy for the stereotyped preschool education construction in China.



       时光匆匆,白驹过隙,这座建筑已经陪伴着小朋友们共同成长了四年,在老师和家长们的精心布置下,不断焕发光彩,给了小朋友们无限快乐和不设限的童年。


Time flies, children was growing happily accompanied with this building almost 4 years decorated by the teachers and parents, giving children unlimited happiness and no limit of childhood.




上一篇:  9.23-9.27 每周菜谱
下一篇:  中秋快乐